Veel comfort en warmte in uw hele woning met een houtgestookte of pelletgestookte cv-haard of kachel voor Friesland en Groningen.
Bespaar op uw gasrekening met een houtgestookte cv-kachel of ketel
Gezien de sterk stijgende kosten van aardgas wordt het steeds interessanter om te kijken naar alternatieve verwarmingsmogelijkheden. Een alternatief dat een sterke besparing van de stookkosten oplevert, gezelligheid in huis brengt en ook nog eens milieuvriendelijk is, zijn de innovatieve CV-haarden. Deze innovatieve systemen gebruiken de vrijgekomen warmte optimaal om het water van uw CV extra te verwarmen. Daardoor kunt u niet alleen genieten van een gezellig houtvuur, maar ook gebruik maken van het comfort van een volledige verwarmde woning.
De houtgestookte CV-haarden zijn op geen enkele wijze te vergelijken met de aloude bekende 'moederhaarden' of haarden met eenvoudige warmtewisselaar. De moderne hout-CV-haarden geven dankzij het innovatief gevormde binnenwerk een hoog rendement en een veel schonere verbranding. Bovendien wordt een groot deel van de warmte direct aan het CV-systeem afgegeven waardoor de gehele woning optimaal verwarmd kan worden. Ook de veiligheid staat bij de leveranciers hoog in het vaandel.
Vanwege de eisen die gesteld worden aan de veiligheid dient een houtgestookte CV-kachel aangesloten te worden door een erkende CV-installateur.
De werking van een houtgestookte CV-kachel
Een houtgestookte CV-haard is te vergelijken met een normale houtkachel. Echter de haard beschikt over extra kamers waarin zich water bevindt. Deze kamers staan middels een aanvoer- en retourleiding in contact met het CV systeem. Deze kamers met water worden opgewarmd zodra de houtkachel wordt opgestookt en afhankelijk van het stookgedrag en de hoeveelheid hout stijgt de temperatuur van het water.
Het opgewarmde water wordt door middel van een pomp naar het CV systeem gevoerd (Aanvoer). Het afgekoelde water wordt door dezelfde pomp weer naar de houtkachel geleid en zal opnieuw worden opgewarmd (retour).
Het principe van een dergelijke CV-haard is op zich eenvoudig. Echter is het van groot belang om rekening te houden met de extra appendages die zorgen voor een veilige situatie. Een CV-haard dat water opwarmt kan oververhit raken. Gevolg: het water zet uit en de druk loopt op. Bij temperaturen boven de 100 graden celcius kan die druk zo hoog oplopen dat de warmtewisselaar zelfs kan exploderen. De temperatuur hoeft maar te verdubbelen om de druk tot twintig maal te verhogen!
Klaver levert alle veiligheidsappendages die ervoor zorgen dat de druk op tijd kan ontsnappen, de haard tegen oververhitting wordt beveiligd en dat de haard gekoeld kan worden. Ook leveren wij een thermomixventiel die ervoor zorgen dat de haard optimaal blijft branden en niet teveel warmte afgeeft.
Stoomwet
In Nederland vallen houtkachels met een warmtewisselaar onder de Stoomwet. Keuring door het stoomwezen is echter niet vereist omdat deze houtkachels daarvan zijn uitgesloten. Wel dient een CV-installatie te worden uitgevoerd met tenminste één drukbeveiliging. Ook mag deze beveiliging nooit afgesloten worden en dient de druk ongehinderd afgevoerd kunnen worden. Een CV-installatie of houtkachel met CV-systeem dat niet aan de eisen voldoet en niet uitgevoerd wordt met de juiste appendage's mag in Nederland niet in werking worden gesteld. Klaver levert alle veiligheidsappendage's en adviseert tenminste 2 veiligheden toe te passen. Door het juist toepassen van alle appendage's zijn de hout-CV-haarden in Nederland en Duitsland veilig en volgens de geldende regels te installeren.
Bij de haard zijn diverse voorzieningen nodig waarvoor men dient te zorgen:
-
Schoorsteenaansluiting
-
Aansluiting op kraanwater tbv de koeling van de haard
-
Een waterafvoer tbv het afvoeren van overtollig koelwater
-
Aan- en afvoer van het CV systeem
-
Elektra aansluiting voor een pomp.
-
Mogelijke aanpassingen aan het cv systeem
Algemene werking:
Bij een gemiddeld huis is het totale vermogen van een CV-houtkachel voldoende om de gehele woning te verwarmen (uiteraard afhankelijk van isolatie en grote van de woning). Mocht in een aantal gevallen de afgegeven warmte van de kachel niet toereikend zijn of wordt er een snellere opwarming van de woning gewenst dan kan te allen tijde de gasgestookte CV-ketel extra bijverwarmen. Beide toestellen kunnen en mogen tegelijkertijd branden. Zodra de houtkachel brand zal er uiteraard veel bespaard kunnen worden op uw stookkosten.
Veiligheden:
Alle CV-houtkachels zijn voorzien van een dubbele veiligheid. Deze veiligheden gaan uitsluitend in werking bij oververhitting van het systeem. Oververhitting kan alleen plaatsvinden onder de volgende omstandigheden:
- Het langdurig fel stoken van de kachel in combinatie met
- Te kort CV circuit met gesloten radiatoren
- Het niet werken van de pomp
- Te weinig water in het CV-systeem in combinatie met veel lucht in het CV-systeem
(de installatie is voorzien van een automatische ontluchter ter plaatse van de kachel)
- Stroomuitval